HET DAGELIJKS LEVEN IN DE SKUUL

Bij de Skuul speelt het dagelijks leven zich af in twee leefgroepen van elk ongeveer acht bewoners. Elke groep heeft zelf de verantwoordelijkheid voor het huishouden. Voorbeelden hiervan zijn: budgetteren, verzorgen van de maaltijden, schoonhouden van het pand, bijhouden van het terrein en de tuin en het verzorgen van de dieren.

Iedere bewoner krijgt de kans om een nieuwe start te maken waarbij het begrip ‘zelfhulp’ een belangrijke rol speelt. Tijdens de behandeling wordt gekeken wat een bewoner als individu wil en wat hij of zij nodig heeft.

Bewoners van de Skuul leven 24 uur per dag samen met anderen. In deze ‘snelkookpan’ krijg je de kans om te leren niet te vluchten in gedrag dat in het verleden steeds weer leidde tot gebruik. Dagelijkse intensieve groepsgesprekken geven bewoners handvaten en gelegenheid om steeds meer zichzelf te durven zijn. Dit alles met het doel om de regie over zijn of haar eigen leven in toenemende mate terug te pakken.

“Bij de Skuul krijg je de rust en ruimte om te leren weer verantwoordelijk te zijn over je eigen leven.”

In De Skuul is veel ruimte ingeroosterd voor muziek, natuurbeleving, sport, yoga en creatieve activiteiten. Al deze activiteiten opnieuw – nuchter- ervaren en beleven zijn belangrijk in het herstelproces. Daarnaast is er ook veel vrije tijd. Tijd die bewoners zelf in mogen vullen nu hun dag niet meer bepaald wordt door het gebruik.

Een belangrijk onderdeel van de behandeling bij de Skuul is het contact met de naaste omgeving van de bewoners. Personen die belangrijk zijn voor een bewoner kunnen op bezoek komen en meedraaien in het programma. Het betrekken van de naaste omgeving bij de behandeling is essentieel om na het verblijf in De Skuul in de thuissituatie terug te keren en daadwerkelijk het eigen leven weer op te pakken.

Bewoners worden tijdens de behandeling gestimuleerd om na de eerste vier weken in het weekend naar huis te gaan om zo de thuissituatie te betrekken bij het behandelingsproces.

Eens per maand wordt De Skuul bezocht door een zelfhulpgroep (denk aan de AA of de Buitenveldert Groep) om bewoners te informeren over de mogelijkheden van steun in je eigen thuissituatie.

Om extra ondersteuning te bieden aan oud-bewoners is er om de zes weken een terugkomdag. Deze dagen worden altijd heel goed bezocht. Voor veel oud-bewoners is het weer even ‘thuiskomen’. Het helpt mensen enorm om de ingezette positieve levenskoers stevig vast te houden.

De behandeling duurt gemiddeld tussen de drie en vijf maanden en wordt volledig vergoed door zorgverzekeraars. Voor het verblijf van bewoners op De Skuul geldt een eigen bijdrage van €185,- per maand per persoon.