VERWIJZERS
Bent u een hulpverlener, huisarts of wellicht een partner van iemand met een verslavingsprobleem? Wilt u weten of De Skuul voor uw cliënt of uw partner een goede tijdelijke plek is om het leven weer in eigen handen te krijgen? Mail of bel ons dan gerust met behulp van het onderstaande contactformulier of info@deskuul.nl . Wij beantwoorden graag al uw vragen.
Samenwerking
Als behandeltrajecten in samenwerking met een andere zorgverlener worden vormgegeven werken we conform de Handreiking verantwoordelijkheidsverdeling van de KNMG.
De Skuul spant zich in om start van de behandeling op De Skuul aan te laten sluiten op een voorafgaand behandeltraject. Dit is met name van belang bij een voorafgaande detox. Voor een opvolgende behandeling geldt indien het toestandsbeeld van de cliënt dit vereist, het zelfde.
De Skuul werkt regionaal samen met een groot aantal organisaties in de regio Noord Holland Noord, onder andere met Vicino. De Skuul werkt samen met de huisartsen op Texel en heeft een intensieve samenwerking met huisartsenpraktijk De Kaap op Texel. Deze laatste praktijk verzorgt de huisartsgeneeskundige zorg voor bewoners van De Skuul.
Zorgtoewijzing via Zorgdomein
De verwijzer maakt de eerste keuze door specifiek naar de Skuul te verwijzen voor opname of een ambulant traject. Vaak is de huisarts de verwijzer, maar het kan ook een psychiater van een GGZ-instelling zijn. In alle gevallen wordt tijdens de intake de HoNos/zorgvraagzwaarte tool en de Mini gehanteerd en zo nodig een Mate afgenomen als onderlegger voor het bepalen van de ernst en duur van de verslaving, bijkomende problematiek, zorgvraag en zorgbehoefte. Als de problematiek 24 uurs bescherming vraagt wordt door of terugverwezen naar een instelling met klinisch aanbod. De Skuul levert geen klinische zorg. Zorgzwaarte 4 leidt tot langdurige ambulante zorg. Voor dat type zorg De Skuul geen zelfstandig aanbod en verwijst zij terug of door naar een zorgverlener in de regio van de cliënt met een Fact-team. Duale trajecten met een gezamenlijk behandelplan zijn wel mogelijk.
Voor meer informatie over zorgtoewijzing verwijzen we naar de MATE Handleiding en de zorgprogramma’s
Contra-indicaties
Cliënten met de volgende problematiek hebben geen baat bij behandeling op De Skuul en worden niet in zorg genomen.
-
Manifeste onhanteerbaar psychotische ontregeling
-
Primaire eetstoornissen
-
Manifest suïcidaal gedrag en/of automutilatie
-
Verplichte hulpverlening in een justitieel kade
Specifiek voor de ambulante behandeling met verblijf geldt dat we niet de mogelijkheid hebben cliënten op te nemen die volledig rolstoelafhankelijk zijn of veel somatische verzorging nodig hebben.
Als een cliënt niet intrinsiek de wil heeft te stoppen en bij de start van de behandeling niet abstinent is dan is ambulante behandeling met verblijf op De Skuul niet geïndiceerd. De Skuul behandelt geen primaire eetstoornissen. Daarnaast is het niet hebben van huisvesting een contra-indicatie.
Bij ambulante trajecten zonder verblijf is gebruik geen contra-indicatie.
Op de Skuul is niets in beton gegoten, als je twijfelt of een verwijzing zinvol is, neem dan contact op met ons, dan kunnen we in overleg besluiten wat er er mogelijk is.